Aanlegadvies gebakken stenen

Op deze pagina vindt u alle informatie die u nodig heeft over het aanleggen van sierbestrating met gebakken stenen. Hanteer voor het leggen van een bestrating met straatbakstenen de volgende richtlijnen. Deze tips gelden voor alle formaten, zoals waalformaten, dikformaten en universele formaten, in de verschillende uitvoeringen.

Bestelling en levering van gebakken stenen

Bij de verwerking van gebakken stenen zal er altijd een percentage van de stenen onbruikbaar worden door breuk-, zaag- en knipverliezen. Bestel daarom altijd ongeveer 10% meer vierkante meters dan u nodig heeft voor het project. Dit is helemaal het geval als u niet de hulp inschakelt van een professional om de bestrating te leggen. Zo voorkomt u dat u te weinig stenen hebt en een nabestelling moet doen. Nabestelde stenen komen vaak uit een andere productieserie, wat kan resulteren in kleurverschil. Dit heeft een negatieve invloed op de uitstraling van het eindresultaat.

Bij De Wilde Sierbestrating leveren we gebakken stenen en andere sierbestrating in de regio Lelystad, Dronten, Biddinghuizen, Swifterbant en Almere. Stem vooraf met de bezorgers af waar en wanneer ze de bestratingsmaterialen moeten afleveren. Controleer daarnaast direct na de bezorging of alles correct en intact geleverd is. Let wel op dat u niet de verpakkingen beschadigt, terwijl de stenen enkele weken later pas gelegd gaan worden. Zo ontstaat er uitslag op de stenen, nog voordat ze gelegd worden.

Lees meer informatie en tips omtrent de bestelling en levering van sierbestrating op de pagina met algemeen aanlegadvies. Mocht u nog vragen hebben over onze producten of service, neem dan contact met ons op door te bellen of het contactformulier in te vullen. Uiteraard bent u ook van harte welkom in onze showtuin in Lelystad.

Voorbereiding van gebakken stenen leggen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt ook bij het aanleggen van sierbestrating. Voordat u aan de slag kunt met het leggen van de gebakken stenen moet u de ondergrond prepareren. Zo garandeert u een lange levensduur van de stenen en een behoud van kwaliteit en uitstraling.

De ondergrond of fundering

Een goede, duurzame bestrating begint met een degelijke fundering. Is de fundering niet goed, dan kan het terras of tuinpad na verloop van tijd gaan verzakken. De fundering is afhankelijk van de ondergrond, de toepassing en het type straatbakstenen. Er zijn een aantal vuistregels om de fundering te bepalen. Hoe zwakker de ondergrond, des te zwaarder en dikker de fundering moet zijn. Hoe zwaarder de bestrating wordt belast, des te dikker de fundering moet zijn. Een voorbeeld; op het pad naar de voordeur wordt alleen gelopen. De oprit bij de garage wordt met de auto bereden.

Bij particuliere projecten bestaat de fundering veelal uit twee lagen. De eerste is een onderlaag van grove steenslag of gebroken puin. De tweede laag is een straatlaag van ophoogzand.

Gebruik bij bestrating voor opritten een funderingslaag van grove steenslag met een dikte van maximaal 30 cm. Plaats daarop een straatlaag van brekerzand kalkvrij van minimaal 5 cm. Voor bestrating van voetpaden is een funderingslaag van zand met een dikte van 15 cm meestal voldoende. Bij een minder stevige ondergrond moet 20 cm worden aangehouden. De straatlaag mag hetzelfde zijn. De onderlaag van bestrating moet voldoende waterdoorlatend zijn.

Afschot

Houd rekening met een afschot van ongeveer 1 cm per strekkende meter, zodat regenwater naar de zijkanten van de bestrating wordt afgevoerd. De fundering en straatlaag moeten bol worden opgezet. Leg de bestrating hoger dan de bloemenperken, zodat het regenwater eenvoudig kan verdwijnen.

De kantopsluiting

De bestrating moet worden opgesloten. Voor een normaal terras zijn banden vanaf 5x15x100 cm voldoende. Onder invloed van het berijden met auto’s kan de bestrating in zijdelingse richting worden weggedrukt. Een stevige kantopsluiting, van 8x20x100 cm, is daarom bij garagepaden noodzakelijk. Bij de kantopsluitingen wordt meestal 1 streklaag aangebracht. De bestrating moet 1 tot 2 cm boven de kantopsluiting liggen, zodat regenwater goed wordt afgevoerd.

Het straten zelf

Nu u het zandbed heeft geprepareerd kunt u aan de slag met het straten van de bakstenen. Hierbij zijn een aantal zaken die u altijd in het achterhoofd moet houden om een mooi resultaat te realiseren.

Bakstenen mengen

Straatbakstenen moeten altijd vanuit meerdere pakketten door elkaar heen verwerkt en gestraat worden. Zeker bij genuanceerde straatbakstenen. Bij deze genuanceerde straatbakstenen is het beter om de lagen van het steen pakket diagonaal af te pakken. Zo ontstaat een fraaie verdeling van de verschillende kleuren. Worden de straatbakstenen aangevoerd in pakketten, opper bij voorkeur mechanisch. Dit voorkomt beschadiging, bespaart tijd en u bespaart uzelf rugklachten.

Voegen en onder de hamer straten

Houd altijd een voeg 2-3 mm tussen de straatbakstenen aan. Dit is voor het invoegen van zand noodzakelijk, hierdoor komen de straatstenen vast te zitten. Respecteer ook bij het vijlen van de stenen deze voeg. Verwerk de straatstenen altijd in dezelfde richting. Daarbij geeft onder de hamer straten altijd een goed resultaat, de straatstenen worden dan op de juiste hoogte gestraat. Het corrigeren door extra hard te slaan is een onjuiste methode. Er ontstaan dan vaak beschadigingen aan de straatbaksteen.

Het verband

In bestratingen zijn veel verbanden mogelijk. Keper- en elleboogverband zijn zeer stabiel en daardoor geschikt voor die delen van de bestrating die worden bereden. In voetpaden en terrassen kan een blokverband of halfsteens- en diagonaalverband worden toegepast.

Afwerking van de bestrating

Zodra de bakstenen op de juiste plaats liggen kunt u de voegen vullen. Gebruik daarbij  grof kalkvrij zand of kalkvrij brekerzand. Nadat de voegen netjes afgevuld zijn kunt u de bestrating schoonvegen en aftrillen met een lichte trilmachine. Hierdoor zal er een beetje voegzand naar boven komen, waardoor Aansluitend de bestrating vegen, en voegen volledig vullen.

Het onderhoud

Onderhoud aan bestrating is nagenoeg te verwaarlozen, echter het is verstandig de bestrating regelmatig te vegen. Hiermee wordt vervuiling van de bestrating effectief tegengegaan.

Uitslag op straatbaksteen

Witte of groene uitslag komt slechts zeer zelden voor. Bij regen op de bestrating zak het regenwater door de straatbakstenen heen. Natuurlijke omstandigheden laten deze eventueel ontstane uitslag na verloop van tijd verdwijnen. Op plekken in de bestrating waar beregening niet plaatsvindt, zoals carports en dakoverstekken kan enige uitslag ontstaan. Hierdoor kunnen stoffen uit de straatlaag worden opgelost die zich na droging op de bestrating als een witte uitslag aftekenen. Het is raadzaam op deze plaatsen de bestrating regelmatig met water te schrobben. Het is aan te bevelen om bestratingsdelen die overdekt zijn te behandelen met een impregneermiddel opdat witte uitslag zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Tip: Het gebruik van een hogedrukreiniger is niet verstandig. Dan spuit u het voegzand namelijk eenvoudig uit de voegen. Dat is niet wenselijk.

Reiniging van uitslag met (speciale) reinigingsmiddelen is mogelijk, als de natuur een handje moet worden geholpen. Bij De Wilde Sierbestrating leveren we reinigingsmiddelen van Simson. Welke producten geschikt zijn voor u type sierbestrating kunt u eenvoudig opzoeken.