Aanlegadvies natuursteen sierbestrating

Op deze pagina vindt u informatie omtrent het aanleggen van natuursteen sierbestrating. Het aanleggen van natuursteen bestrating is namelijk een apart verhaal ten opzichte van andere steensoorten.

Bestelling en levering

Bestel altijd ongeveer 10% meer vierkante meters natuursteen dan u denkt nodig te hebben voor het project. Dit komt omdat er gemiddeld 10% verloren gaat aan breuk-, zaag- en knipverliezen. Op die manier voorkomt u dat u series moet nabestellen. Nabestellingen bestaan namelijk vaak uit andere productieseries, waardoor er grotere afwijkingen kunnen zitten in kleuren en patronen.

We verzorgen de levering van natuursteen sierbestrating in de omgeving van Almere, Lelystad, Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant. Bereid uzelf goed voor op de levering om nabestellingen en latere problemen te voorkomen. Maak duidelijke afspraken met de leveranciers omtrent het tijdstip en de exacte locatie van de levering. Controleer tevens bij aankomst de bestelling op schade of ontbrekende producten.

Voor meer informatie over de bestelling en levering van sierbestrating verwijzen we u graag door naar de algemene adviespagina voor het leggen van sierbestrating. Komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op! We beantwoorden graag uw vragen over het aanleggen van natuursteen.

Voorbereiding natuursteen plaatsen

Voordat u aan de slag gaat met het leggen van natuursteen sierbestrating zijn er een aantal zaken die u in de gaten moet houden.

Natuursteen mengen

Een natuursteen is uniek in zijn kleurnuancering en structuur. Geen twee stenen zijn hetzelfde. Daarom dient u alle tegels, bestratingsmaterialen en andere natuursteenproducten vóór verwerking uit verschillende verpakkingen te mengen. Op deze verkrijgt u de meest harmonieuze verdeling van kleuren en schakeringen van het gebruikte materiaal. Aders en natuurlijke structuren en kleurafwijkingen ten opzichte van de natuurstenen in de showroom zijn dan ook geen uitzondering. Mocht u bij het controleren van de bestelling constateren dat er dergelijke kleurverschillen zijn, dan is dat géén gebrek, waardoor u iets moet terugsturen.

Ondergrond prepareren

Een goede ondergrond is essentieel voor de kwaliteit en duurzaamheid van de gelegde sierbestrating. Voorkom verzakkingen door een fundering van twee tot drie lagen aan te leggen:

  • De optionele, onderste laag is idealiter van grove steenslag of gebroken puin. Deze laag hoeft maar maximaal 32 mm dik te zijn.
  • De middelste laag van het zandbed bestaat over het algemeen uit grof zand, een mix van Stabimix en zand of mortel. De ideale samenstelling en dikte hangt af van diverse factoren en zullen per situatie bekeken moeten worden. Over het algemeen is de laag tussen de 15 en 30 cm dik.
  • De toplaag van het zandbed bestaat uit fijn split, metselzand of kalkvrij brekerzand van 3 tot 5 cm dik. Deze ondergrond helpt bij de doorwatering en is flexibel genoeg om de natuursteen sierbestrating op te plaatsen.

 

Tip: Zorg dat iedere laag in het zandbed stabiel ligt door na het leggen een trilplat te gebruiken.

Overige voorbereidingstips

Naast de preparatie van het zandbed zijn er nog een aantal andere tips die u in het achterhoofd moet houden voordat u de daadwerkelijke sierbestrating gaat aanleggen.

  • Laat de sierbestrating gemiddeld 1 cm per meter aflopen, weg van het huis. Zo voorkomt u dat er regenwater op de natuurstenen blijft staan of richting het huis stroomt en schade veroorzaakt.
  • Prepareer het zandbed voor de opsluitbanden die u moet aanleggen om alle stenen op hun plek te houden. Let op dat de opsluitbanden uiteindelijk één cm lager komen te liggen dan de natuurstenen.

Het plaatsen van natuursteen

Bij natuursteentegels worden de tegels bijna tegen elkaar gelegd bestraat met een kleine voeg. Deze voeg werkt als elastische brug tussen de tegels. Zonder deze voeg, bestaat de kans op randbeschadigingen zodra het oppervlak wordt belast. Bovendien kunnen mogelijke kleine maatverschillen door de voeg worden opgevangen. Hoe grover het materiaal, hoe breder de voeg. Zorg verder voor een goede doorluchting van de tegels indien u bloembakken etc. erop plaatst om aftekeningen te vermijden.

Speciale zandlaag

Dunne tegels van 2 à 4 cm dienen te worden geplaatst in een goed gemengd zand en Stabimix mengsel van 1 deel Stabimix met 6 delen zand. U mengt deze delen middels een mortelmolen. Deze mengeling dient zandvochtig zijn. Veel professionele tegelzetters zullen deze laag gebruiken als werklaag, waarbij de tegels uiteindelijk in een dunne specielaag worden geplaatst. Het direct plaatsen van de tegels in het zand en Stabimix mengsel blijft echter ook mogelijk. Wij adviseren in alle gevallen plaatsing in een laag van drainagemortel waarbij de tegel op de rugzijde wordt voorzien van een hechtlaag.

Natuurstenen tegels zagen

Het kan zijn dat u niet uitkomt qua formaat met de geleverde natuursteen tegels. Met behulp van een tegelzaag kunt u eenvoudig de tegels in het juiste formaat zagen. Zorg daarbij wel altijd dat de tegels nat zijn en dat u de tegels na het zagen goed afspoelt. Zo voorkomt u vlekvorming op de tegels.

Afwerking van natuursteen sierbestrating

Nadat de stenen gelegd zijn volgt de afwerking om te zorgen dat de natuursteen sierbestrating nog jarenlang meegaat. Gebruikt absoluut geen trilplaat om natuursteentegels te stabiliseren. De tegels zullen dan beschadigen.  Zorg tijdens het leggen dat de tegels stabiel liggen. Wat u wel ter afwerking kunt dien is het mogelijk de voegen opvullen met voegzand, voegmortel of voegsplit. Daarnaast is het mogelijk om de natuursteentegels te impregneren. Op die manier beschermt u de tegels tegen vocht en vlekken. Tevens is het mogelijk om kleuren te beïnvloeden met de impregnatie. We raden wel aan om dit door een professional te laten doen

Cementsluier verwijderen

Indien u natuursteentegels verwerkt in de specie, drainagemortel of op een betonnen ondergrond verlijmt, is het waarschijnlijk noodzakelijk een cementsluier te verwijderen. Afhankelijk van de steensoort en de hardnekkigheid van de aanslag, kunt u hiervoor een zuurhoudende of zuurvrije cementsluierverwijderaar gebruiken.

Meer informatie

Heeft u nog vragen omtrent het aanleggen van natuurstenen tegels? Bekijk dan ook eens de pagina voor algemeen aanlegadvies voor sierbestrating. Mocht u niet kunnen vinden wat u zoekt, neem dan direct contact met ons op! Onze specialisten staan u graag te woord. Uiteraard bent u ook van harte welkom in onze showroom.