Aanlegadvies sierbestrating

Op deze pagina vindt u alle algemene informatie met betrekking tot het bestellen en leggen van sierbestrating. Denk daarbij aan aandachtspunten met betrekking tot de bestelling, levering, verwerking, plaatsing, afwerking en niet te vergeten het onderhoud. We hebben aparte pagina’s met specifieker advies over het aanleggen van keramische tegels, natuursteen en gebakken bestrating.

Ga snel naar de volgende aandachtspunten:

Bestelling

Voordat u gaat bestellen in onze webshop zijn er een aantal zaken die u in acht moet nemen. Zo voorkomt u ongewenste verrassingen.

Bestelhoeveelheid

Bereken vooraf goed hoeveel vierkante meter bestrating u nodig heeft voor het project. Houd hierbij rekening met eventuele breuk-, zaag- en knipverliezen. Over het algemeen is het verstandig om met een foutmarge van 10% te rekenen. Daarnaast hanteert iedere fabrikant een maattolerantie bij alle tegels en stenen. Op iedere afmeting kunnen er kleine afwijkingen bestaan die binnen de marges van de maattolerantie vallen. Het is dus altijd belangrijk om hier rekening mee te houden, zodat u niet enkele tegels of stenen tekort komt.

Tegelkleur

De kleur van de daadwerkelijk geleverde tegel kan afwijken van een tegel die u als showmodel heeft gezien. Dit is mogelijk doordat het om een andere batch gaat. Daarnaast is het mogelijk dat er binnen dezelfde batch lichte kleurverschillen zijn. Veel van de producten worden namelijk gemaakt met kleurechte mineralen.

Nabestelling

Bij nabestelling bestaat de kans dat er uit een andere productie geleverd wordt en dat er daardoor kleur- of structuurverschil bestaat tussen de verschillende leveringen, hier zijn geen reclamaties mogelijk. Daarnaast moet u bij een nabestelling rekening houden met extra transportkosten.

Heeft u moeite met het kiezen van de juiste stenen of weet u niet zeker hoeveel tegels u nodig heeft? Neem vrijblijvend contact met ons op! Onze medewerkers staan u graag te woord, zowel telefonisch als in onze showroom.

Levering

We verzorgen sierbestrating in de regio’s Almere, Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant. Het is belangrijk om uzelf goed voor te bereiden op de levering van de producten. Houd daarbij rekening met de volgende punten:

  • Maak goede afspraken over het tijdstip en de plaats van levering. Bijvoorbeeld door de bestelling minimaal 1 dag voor aanvang van het werk te laten bezorgen. Zorg bovendien dat er voldoende ruimte is op de leverplaats voor de vrachtwagen en producten.
  • Controleer de producten bij aankomst op eventuele onvolkomenheden in o.a. kleur, structuur en productiedatum. Neem bij twijfel direct contact op met de leverancier.
  • Laat de verpakking tot aan de verwerking zoveel mogelijk intact. Het vroegtijdig verwijderen van de hoes kan leiden tot het ontstaan van kalkuitbloei of kleurverschillen. Ook gebruiken de meeste leveranciers een statiegeld-verpakking om schadevrij te kunnen leveren.
  • Het verwerken van de stenen betekent acceptatie van de materialen. Indien u de bestrating niet zelf gaat leggen, is het verstandig om de materialen nog in de verpakking te laten zitten en door de specialisten te laten controleren.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding begint bij het ontwerp

Voordat u aan de slag gaat met het leggen van de nieuwe sierbestrating zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Door een goede voorbereiding voorkomt u dat het eindresultaat te wensen overlaat. De voorbereiding begint uiteraard met een gedegen ontwerp, dat op schaal gemaakt is. Hierbij dient men rekening te houden met andere zaken als de deuren, regenpijpen en afvoerputjes. Daarna volgt het leggen van de sierbestrating zelf. Het beste resultaat verkrijgt u uiteraard door de bestrating te laten verwerken door een professionele stratenmaker of hovenier.

Voor zowel het ontwerpen van de tuin als het verwerken van de bestrating staan we voor u klaar. Neem contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Het zandbed, een stabiele ondergrond

Een goede fundering is de basis van elk project, zo ook bij het leggen van sierbestrating. Een goede ondergrond levert voldoende stabiliteit en doorwatering. Hoewel iedere situatie anders is, wordt het onmogelijk om voor elke mogelijke ondergrond en toepassing het juiste funderingsadvies te beschrijven. Toch hebben we enkele basisregels en tips op een rijtje gezet.

Over het algemeen bestaan funderingen bij particuliere projecten uit  twee of drie lagen. Indien u gebruik maakt van drie lagen bestaat de onderste laag uit grove steenslag of gebroken puin in de maat 20/32 mm (al dan niet zand- of cementgebonden). Daarbovenop komt een afwerklaag die bestaat uit grof zand of met Varistone Stabimix gestabiliseerd zand of mortel.  De dikte van de onderlaag zal in de praktijk variëren tussen de 15 en 30 cm. Het absolute minimum dat we aanhouden is 10 cm bij een stevige ondergrond en een lage belasting. De gebruikte materialen voor de onderlaag dienen in ieder geval goed te worden verdicht door aanstampen, trillen of walsen.

Bij een weke ondergrond, denk bijvoorbeeld aan klei of veengrond, is een zandbed van 20 cm aan te raden. Op plaatsen die zwaar belast worden, zoals een inrit, kunt u het beste 25 cm uitgraven. Tevens is het verstandig om bij dergelijke weinig draagkrachtige ondergronden een stabilisatiedoek te gebruiken. Dit kunststof doek wordt gelegd onder de funderingsmaterialen, zodat de druk gelijkmatiger wordt verdeeld. Bovendien zorgt het doek ervoor dat de funderingsmaterialen gescheiden blijven van de bestaande ondergrond.

De bovenste laag van het zandbed is meestal van 3 tot 5 cm dik met fijn split, metselzand of kalkvrij brekerzand. Dit zorgt voor een goede doorwatering, waardoor de kans op kalkuitbloei sterk wordt verminderd. Op goed doorlatende grond (zandgrond) mag het zandbed wat lager zijn.

Tip: Tril de afzonderlijke lagen zo vast mogelijk aan met behulp van een trilplaat. Houd rekening met de dikte van de sierbestrating bij het bepalen van de uit te graven diepte. Bedenk daarnaast dat de bestrating ±  1 cm hoger komt te liggen dan de kantopsluiting!

Stevige fundering nodig bij dunne bestrating

Een andere basisregel bij funderingen stelt dat dunne bestratingen (bijvoorbeeld tegels van 1 à 2 cm dik) een erg stevige fundering vragen, vaak zelfs een massieve betonnen plaat of een laag van ca. 10 cm opgebouwd uit drainagemortel. In dit geval zullen de tegels vaak worden geplaatst in een specielaag. Het omgekeerde is ook waar. Dikke bestratingstenen, kunnen over het algemeen worden geplaatst op een fundering van enkel goed verdicht grof zand.

Afschot: het aflopen van de sierbestrating

Om te zorgen dat het regenwater niet op de stenen blijft staan moet de bestrating minstens 1 cm per meter aflopen. Dit noemen we het afschot (of de helling). Laat hierbij, indien mogelijk, het afschot van de woning af lopen. Zo voorkomt u dat het water richting uw huis stroomt en voor wateroverlast zorgt.

Kantopsluiting: vergeet de opsluitbanden niet

Nadat u het zandbed heeft aangebracht moet u het nog voorbereiden op de kantopsluiting. Dit gaat in een tweetal stappen:

  1. Neem een rechte plank en zaag in de kopse kanten van de plank een keep uit die de afmeting heeft van de dikte van de bestrating die u toe gaat passen minus 1 cm. Dus als de bestrating die u toepast 6 cm dik is, zaagt u uit beide kopse kanten van de plank 5 cm weg.
  2. Leg de uiteinden van de plank op de kantopsluiting en trek de plank recht achteruit. Zo schraapt u het teveel aan zand ligt weg.

Plaatsing van de sierbestrating

Nu u het zandbed geprepareerd heeft kunt u beginnen met het leggen van de bestrating. Om er zeker van te zijn dat de bestrating niet meer verschuift tijdens het plaatsen of na voltooiing, moet er langs de buitenkant een band worden aangebracht. De bestrating wordt dan als het ware ‘opgesloten’. Hiervoor zijn speciale opsluitbanden verkrijgbaar of u gebruikt hetzelfde materiaal als de bestrating, maar dan op z’n kant geplaatst.

Tip: Zorg dat u altijd haaks begint en dat u tijdens het bestraten ook haaks blijft werken!

Afstandhouders of facetranden

Het is belangrijk om de ongetrommelde bestrating of (sier)tegels zonder afstandhouders of facetranden met een minimale voeg van ongeveer 3 mm te leggen. Zo voorkomt u dat de randen van de bestrating beschadigen. Hebben de tegels of stenen wel afstandhouders of facetranden? Dan is de minimale voeg niet nodig. Schuif daarnaast de tegels nooit over elkaar. Daardoor ontstaan krassen en deze zijn moeilijk of niet te verwijderen. Sluit uw bestrating aan op de gevel? Voorzie de bestrating dan van een uitzettingsvoeg door het plaatsen van isolatiefoam of een gelijkwaardig product. Dergelijke afzettingsvoegen dienen ook geplaatst te worden bij terrassen met een oppervlakte van meer dan 15 m2 of met een lengte van meer dan 5 m. Hier moet u een uitzettingsvoeg dwars door de fundering en de legmortel leggen. Bij verwerking in drainagemortel kan het aantal uitzettingsvoegen worden beperkt.

Stenen of tegels zagen

Op plaatsen waar u niet uitkomt met het gewenste patroon, kunt u de stenen op maat zagen. Zorg dat de stenen nat zijn! Na het zagen spoelt u de delen direct goed na met schoon water om vlekvorming te voorkomen. Voorkom het druppen van zaagwater op verwerkt product. Kleine elementen kunnen eventueel ook geknipt worden met een steenknipper.

Tip: Houd tijdens het straatwerk het zandbed glad doormiddel van planken of plaatmateriaal, dit vergemakkelijkt het strak aan elkaar leggen van de bestrating.

Afwerking

Na het plaatsen van de gehele bestrating zijn er nog een aantal aandachtspunten omtrent de afwerking van het straatwerk.

Aftrillen

Door middel van het aftrillen kunt u de bestrating verder stabiliseren. Begin door schoon zand in de  voegen te vegen en veeg daarna de bestrating goed schoon. Controleer de trilplaat altijd op vuil en zorg dat deze voorzien is van een witte rubberen mat of zool. Zo voorkomt u tijdens het aftrillen vervuiling en beschadiging aan de net gelegde bestrating. Tril de bestrating van de rand naar het midden.

Let op! Er zijn ook producten die NIET afgetrild mogen worden. Denk aan tegels vanaf 60×30 cm, siertegels, natuursteentegels en GeoArdesia tegels. Vraag voor de zekerheid altijd aan specialisten of de tegels geschikt zijn om af te trillen.

Voegen

De kieren of voegen vult u op met voegzand, voegmortel of voegsplit. Dit veegt u na het bestraten in, zodat de stenen of tegels goed vast komen te liggen en er geen kieren ontstaan. Voegzand, voegmortel en voegsplit is in verschillende kleuren leverbaar. Gebruik nooit klapzand of vervuild zand bij het invoegen.

Laat na het voegen het overgebleven zand maximaal een week op uw terras liggen en veeg daarna nog regelmatig zand in de voegen indien daar ruimte voor is.

Impregneren

U kunt zowel voor als na het plaatsen van de bestrating de tegels impregneren. Door het impregneren wordt de vloer beschermd tegen indringend vocht en zal de vlekbestendigheid verbeteren. Deze impregnatie is mogelijk bij de meeste steensoorten. Ook een kleurverdiepende impregnatie is mogelijk. Bij zeer dichte materialen is het opnamevermogen van de steen echter zo gering dat wij adviseren dit door vakmensen uit te laten voeren.

Onderhoud

Onze producten zijn eenvoudig te onderhouden. Veel producten noemen wij dus daadwerkelijk Easy2Clean! Onderhoudsvriendelijk wil echter niet zeggen onderhoudsvrij. Om jarenlang van uw terras te kunnen genieten geven wij u graag enkele onderhoudsadviezen. Let wel op dat het onderhoud per steensoort kan verschillen!

Algemeen periodiek onderhoud

Het normale onderhoud gebeurt bij voorkeur met een zeepvrij onderhoudsmiddel, zeker als de vloer geïmpregneerd is. Mocht u toch kiezen voor een zeephoudend reinigingsmiddel, zoals Carolinzeep, dan moet u rekening houden met de mogelijkheid dat vuil zich kan afzetten in de vetfilm die zeep op uw tegels achterlaat. Deze vetfilm is echter goed te verwijderen. Zeep heeft de eigenschap de vloer te beschermen tegen indringend vocht en zal licht kleurverdiepend werken.

Periodiek onderhoud zal waarschijnlijk na de winter nodig zijn. Wederom afhankelijk van de steensoort kunt u dan kiezen voor een zuurvrije of zuurhoudende grondreiniger. Pas tevens op met strooizout. Bepaalde materialen kunnen erdoor beschadigen.

Tip: Wij raden het gebruik van hogedrukreinigers op al onze producten af. De sterke waterstraal spuit cementdeeltjes tussen de kleurmineralen langzaam weg. Omdat die in feite als lijm werken, kunnen korrels losraken.

Algen en mossen

Veel mensen ergeren zich aan algen of mossen die zich met name in de wintermaanden op vochtige plaatsen op de tegels nestelen. Toch zijn deze over het algemeen vrij eenvoudig te verwijderen. Met milieuvriendelijke reinigingsmiddelen is dit klusje snel geklaard. Let er wel op dat deze ook voedingsmiddelen kunnen bevatten, die ervoor zorgen dat alg en mos terugkeren. Goede reinigingsmiddelen vindt u bij de bestratingsspecialist. Een alternatief voor reinigingsmiddelen is het gebruik van stoom. Hierdoor sterven algen en mossen af en de resten veegt u later gemakkelijk op.

Korstmossen

Een hardnekkigere verontreiniging is korstmos. Korstmossen bestaan uit verbindingen van algen en schimmels. Ze komen in verschillende vormen en kleuren voor. Soms zien ze er korstvormig uit, maar in andere gevallen zijn ze blad-, struik- of bekervormig. De beste bestrijdingswijze is zorgen dat de temperatuur van het korstmos dankzij stoom oploopt tot 70 graden Celsius. Doe dit bij droog weer en een buitentemperatuur van minstens 15 graden. De wortels sterven dan af.

Witte uitslag/kalkuitbloei

Beton wordt gemaakt van de natuurlijke producten zand, grind, cement en water. Door de samenvoeging van cement en water wordt er calciumhydroxide oftewel zogenoemde ‘vrije kalk’ gevormd. De kalkafzetting gaat vervolgens een reactie aan met kooldioxide (CO2) in de lucht, waardoor calciumcarbonaat ontstaat.

Feitelijk kan de witte uitslag in beton al direct bij de productie ontstaan. Om die zogenoemde ‘primaire uitslag’ tot een minimum te beperken of zelfs uit te sluiten, worden de productieprocessen vanzelfsprekend voortdurend bewaakt en verder ontwikkeld. Witte uitslag is echter geen reden tot afkeur van een door De Wilde Sierbestrating geleverd product.

Kalk is de enige stof in beton die niet gebonden is door de andere grondstoffen. Eenmaal buiten opgeslagen of in gebruik genomen, kan er dus een vervolgreactie tussen de naar buiten tredende vrije kalk en CO2 ontstaan, de zogenoemde ‘secundaire uitslag’. Dit heeft als gevolg witte uitslag op het betonoppervlak, ook wel kalkuitbloei genoemd.

Het ontstane calciumcarbonaat is, zonder het product aan te tasten, praktisch niet van het betonoppervlak te verwijderen. Echter, onder invloed van koolstofdioxide in de lucht, verandert het calciumcarbonaat in een stof die wel oplosbaar is. Zure verontreiniging in de lucht versnelt dit proces, waardoor witte uitslag op het betonoppervlak sneller verdwijnt in de buurt van industriegebieden dan in gebieden met relatief schone lucht.

Geduld is dus letterlijk en figuurlijk een schone zaak als het gaat om de verwijdering van witte uitslag!

Bladeren en vetvlekken

Pas altijd op voor bladeren en ander organisch afval, sommige soorten bevatten zuren die in de tegels trekken. Door regelmatig onderhoud en regen zullen deze vlekken geleidelijk weer verdwijnen. Vetvlekken dient u daarentegen altijd zelf direct weg te poetsen.

Onderhoudsproducten

De onderhoudsproducten die we bij De Wilde Sierbestrating aanraden zijn veelal van het merk Simson. Met Simson creëert u een droomtuin die ook na de aanleg in perfecte conditie blijft. Ons uitgebreide assortiment bestaat uit hoogwaardige producten en systemen voor tuinen, parken, terrassen en balkons. Van lijm en kit tot balkon- en terrassystemen. En natuurlijk volop onderhoudsproducten, zoals reinigings- en impregneermiddelen. Simson, voor een blijvend mooie tuin.

Simson hovenierslijm

Niet steeds cement aan maken, maar lekker makkelijk lijm verwerken? Gebruik dan een van onze lijmen voor alle soorten tegels en stenen. Perfecte prestaties onder alle omstandigheden. De ideale lijm voor bijvoorbeeld het bouwen van muurtjes of grondkeringen.

Simson steen- en tegelreiniger

Voor het reinigen van vervuilde stenen en tegels. Kan probleemloos worden toegepast op alle steen- en tegelsoorten. Bevat geen zuren.

Simson groene aanslagreiniger

Met groene aanslagreiniger bent u snel van algen of mossen af. Geschikt voor stenen en tegels. Samengesteld uit ammoniumzouten van natuurlijke vetzuren. Deze zijn volledig en zeer snel biologisch afbreekbaar.

Voegzand of voegsplit

Naast gewoon brekerzand (kalkvrij) zijn er ook diverse kleuren voegsplit verkrijgbaar, bij donkere bestrating is het mooi om black sparkle te gebruiken.

Contact

Heeft u niet kunnen vinden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op. We beantwoorden graag uw vragen omtrent het aanleggen en onderhouden van sierbestrating.